Jul i Folkton


Jul i Folkton handlar om julen förr och nu i alla dess former, ett beroende framkallande musikrecept som man längtar tillbaka till - varje jul! Avskalade akustiska julvisor i folkton tillförs stora mängder spelglädje som omsorgsfullt blandas med varma personliga julberättelser. Konsertidén föddes ur det storsäljande albumet Jul i Folkton som släpptes 2005 och nu är Jul i Folkton en kritikerrosad turnétradition.

 

Jul i Folkton består av:

ale möllerAle Möller
Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Där rör han sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Samma söklust har han fört över till en allt större publik som lika mycket fascineras över musikens måna inneboende delar som berusas av själva rörelsen i landskapet.

För det Möllerska känns igen i själva drivet. Där finns nästan alltid en taktdel eller ton som vill vidare. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen. Det är också ett uttalat mål hos denna musikant, en musikalisk berättare som jobbar mycket medvetet med det han gör. Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen. Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken och sedan en djup vuxenrelation med den svenska folkmusiken och Dalarnas låtspelstradition.

Han är multinstrumentalist som spelar allt från mandola, dragspel och flöjter, skalmeja och kohorn. Men framförallt är Ale Möller en musikant som arbetar sig in till själva källkoderna i den traditionsmusik han stöter på, varse sig det är grekisk rembetika eller tjurig tretakt.

Att göra musik för olikhet är ett hantverk som har att göra med hur man möter människor med en annan musikalisk utgångspunkt. Behärskar man det kan man svinga en uppländsk sextondelspolska mot stjärnorna med ett rop från Senegal.

sofia karlssonSofia Karlsson
Sofia Karlsson släppte sitt fjärde studioalbum "Söder om kärleken" tidigare i år på det egna bolaget Sally Wiola music i samarbete med Playground music Scandinavia. Att det är hennes fjärde album är naturligtvis ett odiskutabelt faktum. Och ändå vore det inte alldeles orimligt att påstå att det även skulle kunna beskrivas som Sofia Karlssons första.

För på ”Söder om kärleken” möter vi för första gången fullt ut låtskrivaren och textmakaren Sofia Karlsson. Debuten i eget namn, ”Folk Songs”, kom redan 2002 och uppmärksammades med fina recensioner av kritikerna. Tre år senare, våren 2005, ändrades det förhållandet radikalt när Sofias andra platta, Dan Andersson-albumet ”Svarta ballader”, möttes med öppna famnen av såväl recensenter som den skivköpande allmänheten. ”Svarta ballader” låg 54 veckor på den svenska Topplistan (och finns f. ö. med på Topp 100 av samtliga svenska album sedan 1975!) och vann både svensk Grammis och den danska motsvarigheten, Danish Music Award Folk. Ett intensivt turnerande följde på succén med ”Svarta ballader”. Först våren 2007 var det dags för uppföljaren ”Visor från vinden” som spelades in runt om i Sverige och Danmark under och mellan turnéperioderna. Även ”Visor från vinden” blev en storsäljare med en andra plats på Topplistan som bästa notering. Liksom föregångaren tog även den hem en Grammis och danska DMA Folk. Andra priser och utmärkelser Sofia Karlsson har fått under åren är Dan Andersson priset 2008 och Manifest priset 2008 och 2006 för bästa folkmusik/ vis album.

Under 2009 har Sofia Karlsson turnerat intensivt för flera utsålda hus i Sverige, Norge, Danmark, och bara sex månader efter att albumet släpptes har "Söder om Kärleken" guld (över 20 000 ex.) Söder om kärleken vann 2010 en Grammis för bästa folkmusik/visa.

olle linderOlle Linder
Olle Linder spelar bas, trummor, mandola och alla möjliga slagverk.
Efter examen från musikutbildningen på Södra Latin i Stockholm dedikerade han sig totalt till musiken.

Den stora fascinationen för latinamerikansk musik och rytmer har tagit Olle till Brasilien, Argentina och Uruguay olika länder många gånger där han har studerat och musicerat.

Olle har bland annat spelat med: Ale Möller, Robyn, Sofia Karlsson, Simone Moreno och salsa bandet LA Tremenda och sedan många år varit fast medlem i svenska folkmusikbandet Ranarim.

Olle har också skrivit musik för teater och dansföreställningar.

lisa rydbergLisa Rydberg
Redan som femåring plockade Lisa upp fiolen och började spela och med en mamma som var besatt av att dansa och spela folkmusik, fann sig Lisa snabbt i att vallfärda runt i landet på alla möjliga spelemansstämmor.

Blott sexton år ung och som första delegat för priset, tilldelades hon det prestigefyllda Päkkos-Gustaf-stipemdiet i Bingsjö, Nordens spelemansmekka.

Lisas utbildning är unik då hon är den första i Sverige som fått en kombinerad klassisk- folkmusik utbildning på sitt instrument.

esbjörn hazeliusEsbjörn Hazelius
Den mångsidiga multiinstrumentalisten Esbjörn Hazelius har under många år varit medlem i band som Quilty, Hazelius-Hedin och Eitre, och dessutom musikalisk motor bakom bl.a. Sofia Karlsson och Malin Foxdal.

Hans musikaliska livsresa har varit både lång, intensiv och brokig. Som virtuos irländsk violinist, som svensk folksångare, eller som strängkonstnär – publiken såväl som kritikerna har tagit honom till sitt hjärta i alla sammanhang.

Nu går Esbjörn för första gången sin helt egna väg då han i slutet av maj släppte sitt soloalbum ”Blunda och du ska få se”, där han sjunger egna sånger på svenska - ofta färgade av både irländsk, svensk och amerikansk äldre musik. Albumet blev nominerad för en Grammis och manifestpriset 2010.

Tillsammans med sitt fantastiska band skapar han musik fylld av värme, som berör och fängslar, där texterna och arrangemangen känns lika nya som naturligt jordade.

lena willemarkLena Willemark
Lena räknas som en av våra främsta folkmusiksångerskor.
Hon är också riksspelman och kompositör.
Hon är känd för att sjunga på Älvdalsmål och har bidragit till att ge kulningen en renässans. Hon är också en framstående speleman på fiol och härjedalspipa och har i allt detta en mycket personlig stil.

Bland annat är hon medlem i grupperna Enteli och Frifot.
Willemark har också gjort sig känd som en kreativ sångerska i moderna konstmusik och har bland annat samarbetat med tonsättaren Karin Rehnqvist .
Lena är vid det här laget en veteran i folkmusikvärlden.

Hon är född i Älvdalen och har en skatt av låtar därifrån som hon för vidare både som fiolspelman och som mycket personlig sångerska
Hon är flitigt förekommande på plattor och konsertscener i Sverige och världen över.

www.frifot.se

 

roger tallrothRoger Tallroth
Roger är född i Huddunge utanför Uppsala, där han numera bor.
Roger har arbetat som arrangör, låtskrivare musiker sedan 1990.
Mest känd är han som medlem av bandet: ”Väsen” och som kompositör av ”Josefines Waltz” en sång som har spritt sig över världen. Förutom Väsen musicerar, arrangerar och skriver Roger tillsammans med andra artister såsom Sofia Karlsson, Gunnel Mauritzon band och Annbjörn Lien band (Norge)

Roger har medverkat på många album som musiker, arrangör och kompositör.
Roger är också känd för han uppfunnit en egen stämning på sin tolvsträngade gitarr .
Han har utvecklat ett eget sound , ett sätt att spela på som flera musiker över hela världen har tagit efter och skaran fortsätter att växa, om detta har han hållit olika seminarier i Europa och i Usa. Roger spelar många instrument förutom gitarr, Svenska bouszouki, fiol, tenorgitarr mm.

Lyssna

Kolla